2014. március 3., hétfő

Egy sor cabernet sauvignon

Mára a merlot mögé szorult, de sokáig ebből a fajta kékszőlőből termett a legtöbb a világon. Népszerűségét a klasszikus bordeaux-i házasításnak köszönheti, tagja a híres bortriumvirátusnak, úgy mint cabernet franc, merlot és cabernet sauvignon. Természetesen, a világhírű francia borvidékre való mindhárom. Szereti a meleget, így nem véletlenül örvend nagy népszerűségnek a villányi, a szekszárdi borvidéken, de előfordul máshol is, mondjuk Sopronban, ahol azért kevesebb a napos órák száma. Külföldön szívesebben használják házasításhoz, mert önmagában elég karakteres bor lesz belőle. Fekete bogyós gyümölcsök illatával, ízével, a több évesekben feltűnik a földes, dohányos vonal is. Erős tartása van a tanninnak és a savtartalomnak, de a gyümölcsösség, a tölgyfahordóból eredő mértékletes vanília, a már említett gyümölcsösség, jól fogyaszthatóvá teszi magában is cabernet sauvignon-t. Érdemes néhány évig palackban tartani.(Valaki becsempészett a kóstolósorba egy chileit.) Nyolcan kóstoltuk azt az öt tételt, amit ismeretlenül ilyen sorrendbe állítottunk: MéPszáros ál Cabernet Reserve 2007 (Szekszárd), Szeleshát Cabernet Sauvignon 2009 (Szekszárd), Vylyan Cabernet Sauvignon 2006 (Villány), Montes Alpha Cabernet Sauvignon 2006, Németh János Cabernet Sauvignon 2011 (Szekszárd). Az első három nagyon meggyőző volt. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése