2020. május 29., péntek

Lemenni spárgába a zsiráffal

Szezonja van a spárgának, egészséges és finom, de nem olcsó. Hollandi mártással a menő, de én macerásnak tartom. Találtam viszonylag egyszerűbb, internetes receptet. Citromos, enyhén sós vízben megpároljuk a spárgát. Néhány perc. A tepsit megolajozzuk, de tehetünk sütőpapírt is. Kisimítjuk a tepsiben a gyári leveles tésztát. Hat evőkanál mascarponében elkeverünk egy felvert tojást, sózzuk, borsozzuk, citromhéjat reszelünk bele. Ezzel megkenjük a leveles tésztát. A masszába nyomkodjuk a spárgákat. Kockára vágott húsos szalonnával meghintjük. Tizenöt-húsz percre mehet a 180 fokos sütőbe. Kivesszük, megszórjuk tetszés szerinti sajttal, amit még a sütőben ráolvasztunk. A rukkola és a paradicsom jól kiegészíti a tányéron. A spárgához a borfajta mindig kérdés, mert igazából nem szereti a bort. Nekem a sauvignon blanc bejön hozzá. Jelen esetben ez a hiperes, zsiráfos dél-afrikai, ami elég világos színű. Illatában a frissen vágott fű, izében könnyed, zöldséges egy kis őszibarackkal. Jól be kell hűteni, és nem okoz csalódást.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése