A turánt „többek között medoc noirból és csabagyöngyéből” keresztezték
Egerben. Eredetileg festőszőlőnek, de aztán kiderült magában is megállja
a helyét a hordóban. A most felbontott palackot egy mátrai borásztól
választottuk, akiről ez olvasható a neten: „Szecskő Tamás és családja
régóta foglalkozik borkészítéssel, a pincéjük Gyöngyöspatán található.
Kizárólag saját termesztésű szőlőből készítik boraikat. Céljuk nem más,
mint olyan egyedi stílusú borok készítése , ami a Mátra borvidék
egyéniségéhez igazodik.” Stimmel, merthogy 2009-ben ismertük meg a
borait, azóta kísérjük figyelemmel, és tanúsíthatjuk, a mi
tapasztalatunk szerint is egyedi borok készülnek a pincében. A 2008-as
Turánt még 2009 tavaszán vásároltuk tőle az etyeki fesztiválon .(vö.
pohár) öt esztendős pincei tárolás után húztuk ki a palackból a dugót.
Az első kérdés az volt, hogyan őrizte meg magát bor, jelenthetjük,
kiválóan. Négyen kóstoltuk, tapasztalatainkat így összegezhetjük:
egészen mélyvörös szín, illatában fekete ribizlit, meggyet, aszalt
szilvát éreztünk, testes, telt korty, markáns tanninokkal, a magas
alkoholfokkal (15), ami nem zavaró, szép hosszú lecsengéssel, kellemes
utóízekkel. Négyből három kitűnő, egy nagyon jó minősítést kapott.
Szóval, a fehérekhez hasonlóan ez is remek Szecskő bor.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése