2014. március 23., vasárnap

A burgundiai chardonnay

Nem bonyolódnék bele a franciaországi borvidékek bemutatásába, mert pár sorban ez lehetetlen vállalkozás lenne, másfelől meg legfeljebb átlagos ismereteim vannak. Kóstolt borunk Burgundia egyik északi községéből, Rully-ból származik, és chardonnay. Azon a tájon ez a fehér bor, a pinot noir a vörös, az előbbi az előállított bormennyiség kétharmada, az utóbbi a maradék egyharmad. A szőlő a falu "Les Saint-Jacques" dűlőjében termett, a település 1939-ben kapta meg a jegyzet borvidék címet.Száz szónak is egy a vége, ajándék lónak ne nézd a fogát. Magyarul neve és kikutakodott ára után többet vártam. A fajtáról nagyon kellemes tapasztalatokat szereztem, a magyar borászok chardonnay-i között olyanokkal találkoztam, mint Németh Attila Gábor Cserepes-e a Mátrából, Léli Ottó Landord-ja a Balaton déli partjáról.Krémes, ízgazdag, vibráló tételek voltak. Ezek a tulajdonságok tették számomra vonzóvá a chardonnay-t, nos, a Rully Les Saint-Jacques 2010-sében mindezt nem éreztem. Lehet, bennem a hiba, s ez az igazi chardonnay? Illata ugyan csábító, de az íze túl frissnek tűnt, savai kemények. Így jártunk egymással, de Burgundia, igazából még felfedezésre várna. Hm, majd egyszer.     




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése