Mit kezdjünk a húsvéti
sonka, csülök, füstölt lapocka maradványaival? Takarékosan együk meg, szól a
nem túl eredeti javaslat. Rézi néni két évszázados szakácskönyvében nagyon praktikus
receptet találunk hozzájuk. Mondjuk, az olasz salátát, amit a felsorolt
alapanyagokkal kicsit másként csináltam. A kockára vágott krumplit puhára
főztem, a zellert és a répát közepesre. Hozzáadtam a szintén kockára vágott nyers
almát. Sóztam, borsoztam, olíva olajjal nyakon öntöttem. Óvatosan összekevertem
az egészet, a halomra jöttek a keménytojás cikkelyek. A cserépből céklalevelekkel
díszitettem. A Szent-György-hegyről Nyári Ödön 2017-es olaszrizlingje vitt
mindent. A bor teste a vulkanikus napsütéstől aranyos, olajos, inkább száraz, ízében
mazsola, mogyoró és zárásként a fajtára jellemző kesernye. Királyság. Így
egyszerűen.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése