Hamarosan száz neszmélyi bor szerepel tizenöt pincéből egy bemutatón, most az egyikről, amire Attila barátom hívta fel a figyelmem. Bizakodjunk, ahogy cseppben a tenger, úgy ebben a borban is ott van az a bizonyos száz, mert a dunaszentmiklósi Kősziklás Pincészet Sárga Muskotály 2015-ös folyama remek bor. Puff, ezzel ellőttem az összes puskaport, de mégsem, mert kóstoltam magában, sült csirkéhez, ehhez az olaszos tésztához, és mindegyikhez passzolt. A gyors ebédhez nyolc perc alatt főztem ki a bavette-t, a genovai eredetű tésztával most találkoztam először, a spagettiéhez hasonlít, csak annál laposabb. Az idővel és az éhséggel való küzdelem jegyében a szósz elég egyszerű, az olívaolajon piruló fokhagymára paradicsomlekvár, aztán passz. Az első kezem ügyébe kerülő sajtot reszeltem rá, és jöhetett a korty bor. Egyes vélekedések szerint az ilyen típusú ételhez a könnyű vörösbor való. mások a száraz fehéret sem érzik rossz választásnak. Az elméleti kérdéseket felülírta a valóság, mert ez a száraz sárga muskotály teljesen helyén volt most is. A szőlőből készült borok félszáraz, félédes, édes változatai az arra alkalmas borvidékekről nagyon is kedveltek, de ebben a száraz változatban is fölfedezhetjük mindazt, amiért szerethetjük ezt a fajtát. A megnyerő illathoz zöldes aromák társulnak, barátságos savakkal, lendületes frissességgel, megunhatatlan ízgazdagsággal, fogyasztása csak azért veszélyes, mert hamar üres lehet a palack.
2017. március 7., kedd
2017. február 12., vasárnap
Az olasz tészta a borok barátja
Persze, ez csak akkor igaz, ha kis figyelmet fordítunk harmonikus találkozásukra az ebédlőasztalon. Mindenesetre vannak helyzetek, amikor az ember szerencsésnek érzi magát, hogy már korábban elkészítette a bazsalikomos pestot, ami nem nagy mutatvány, legfeljebb az összetevők arányaira érdemes ügyelni. A fűszernövényt, a fenyőmagot, a fokhagymát, a parmezánt olívaolajjal, pici sóval addig gyúrjuk egy mozsárban, amíg szósz nem lesz belőle. A dobozból előkerült a jellegzetes tagliatelle, mondjuk a házi szélesmetélt, karikába csavart hosszabb változata, a tészta néhány perc alatt „kirúgja magát” a forró vízben. Szűrés után mehet rá a pesto, és az olajból kikapott szárított paradicsom. Telihold idején a tokaji Holdvölgy Pincészet Vision jó választásnak tűnt. A 2014-es évjáratot megelőző cuvée komoly díjakkal rendelkezik, de az ifjabb is beváltja a reményeket. A birtokbor házasítás alapja a furmint, a hárslevelű és a kabar, ez utóbbi a bouvier és a hárslevelű időjárásra kevésbé érzékeny „gyermeke”. A Vision friss és feszes bor, de jutott bele a telt, krémesebb ízű kedvességből is, talán körte, őszibarack, enyhe fűszeresség és a tokaji (somlói) borból elmaradhatatlan sós mineralitás
2017. január 20., péntek
Hazai vizeken Ászárig hajózni
A bort illetően pontos a cím, de az ebédért messzire vitorlázhattunk volna, ha a népszerű hiper hűtőpultjában nem fedezzük fel a szusit. Igazából a félszáraz bor inspirálta a "halas" ebédet. A szusi jellegzetes japán étel, a felkelő nap országában nagy hagyománya van. Sokfajta stílusban, méretben készül, az utóbbi, esetünkben Hosomaki, vagyis kisebb falatka.A főtt rizs belsejébe halak, zöldségek, krémek kerültek, s ezt fogják össze a tengeri algából, moszatból préselt norilapok. Szervíroztak hozzá szójaszószt, savanyított gyömbért és a wasabi névre hallgató, igen csípős mustárt. A mennyiség, a különleges ízek miatt is hasznos volt az étel megfontolt fogyasztása, és közben jólesett egy-egy korty Bősze Csaba jól behűtött, félszáraz fehérborából. A 2015-ös Pinot Gris, vagyis szürkebarát az "ászári kavicsos dombok" szőlőjéből zamatos, telt ízekkel gazdagítja az ebédet. Harmonikusan összesimulnak a savak a maradékcukorral és az alkoholfokkal. Hosszú, mandulás lecsengése teszi még teljesebbé ezt a remek bort. Ismét bebizonyosodott, érdemes a közeli kikötőket is felkeresni.
2016. december 1., csütörtök
Kelkáposztás kenyérleves és a Kősziklás
A hideg, esős időjárás kedvet csinál a tartalmas levesfélék készítéséhez. A toplistát nálunk a „Kelkáposztás kenyérleves zsályás vajjal olasz módra” elnevezésű Jamie Oliver recept vezeti, amit hozzáigazítottunk a hazai viszonyainkhoz. Esetünkben volt otthon csirkeleves alaplének, amiben előírás szerint roppanósra főztük kelkáposzta- és fodros kel leveleket, amik külön tálba kerültek. Kenyérszeleteket pirítottunk, amit bedörzsöltünk fél gerezd fokhagymával. Másik fazékban forró olívaolajon összeforgattuk húsos szalonnaszeleteket a szardellafilével, amikor a szalonna megsült, mentek hozzá a roppanós levelek, meg néhány rozmaringág. A tűzhely sütőjébe beférő edény aljába egy rétegbe raktuk a pirítósokat, erre terítettük a leveleket, reszelt cheddar és parmezán sajttal szórtuk meg. Mennyiségben két réteg sikerült, ezeket betakartuk sima kenyérszeletekkel, amit jól lenyomkodtunk. Ráöntöttük az alaplevet, éppen annyira, hogy eltakarják a kenyérszeleteket. A maradék reszelt sajttal még megszórtuk és harminc percre betoltuk a sütőbe. A tálalás után jöttek a vajon pirult zsályalevelek. Leveshez nem illik bort inni, de utána már szabad. Megmaradtunk a „zöldnél”, a dunaalmási Kősziklás Pincészet 2015-ös Sauvignon Blanc-ja hírnevéhez méltón szerepelt. Illatában és ízében hozta a zöld zamatosságot, bodzás, friss és lendületes savakkal igazolja egyik méltatójának szavait, miszerint „csúszik, mint a veszedelem.”
2016. október 29., szombat
"csakegyszóval"
Az ebéd otthonról itthonra hozott, csak teríteni kellett. Margit néni remek sült csirkéjének combja kandikál a pergő rizsszemekből álló halom tetején, mint egy kilátó a hegycsúcson. Sok munkával érkeztünk oda, s ezért bizony szépek onnan a távlatok. Pláne,hogy a menüt felturbóztam frissen szedett rukkolával. Ételhez pinot noir-ral nemigen lehet téveszteni, ez különösen igaz a St. Andrea borászat 2009-es "CSAKEGYSZÓVAL"-jára, ami olyan hangulatba ringatja az embert, mint ezek a Krúdy mondatok: "A falakon híres hollandi festők olajfestményei. Rembrandt és mások függtek a vidéki ház falán. Majd tájkép, amelyen olyan messzire lehetni látni, mint az élet." Az egri Lőrincz György kitűnő borász, borai még nem okoztak csalódást. Ez a bora illatában, ízében meggyes, talán még málnás, aztán a kortyból kiérezni az őszi erdei séta avaros illatait is. Könnyedséggel bíró, erőteljes, visszafogott alkohollal, fűszerességgel, tiszta korttyal, kellemes utóízzel. "Kölcsönvett" elnevezése szerint, az arra érdemeseknek hozzájárulhat a gyógyulásához.
2016. október 12., szerda
A nyár utolsó napjai
A leves nem a napokban készült, hanem még a kellemes meleg őszi napsütésben. A zöldségkészlet felmérését követően, répa, fehérrépa, édeskömény csíkokra vágva, az olíva olajon pirulás után,fölengedés adagnyi vízzel. Kis idő múlva jött a teáskanálnyi sárga currypaszta. Minden benne, ami nem hiányozhat az "újragondolt" ázsiai levesből: chili, fokhagyma, salotta, só, citromnád, kurkuma, galanga. Forrás kezdetekor ment a rizslisztből készült üvegtészta. A leves a tányérban korianderrel megszórva, paradicsomszeletekkel frissítve. Az ilyen típusú ételekhez inkább fél- vagy édes bor való, de otthoni készlet híján maradt, a hiper közvetítésével spanyol honból a Malaga, ami tudnivalón likőrbor. Az édessége és erőssége talán több a kívánatosnál, de az akkori napsütésben ez még bocsánatos bűnnek sem minősült.
2016. szeptember 23., péntek
Egész magasan a hegyen
A badacsonyörsi Csendes Dűlő ilyen pazar kilátást kínál remek borai mellé, és itt abba is hagyhatnánk, de azért maradjunk még, hogy felidézhessük a 2013-as kéknyelűjével a „legjobb magyar fehér’ címet elnyert szőlőbirtokon tett látogatást. A kóstolóhoz mentás és bazsalikomos pestot kaptunk saját sütésű lapocskákra, nem lehetett okunk panaszra. A 2014-ből való olaszrizling egyedien hozta standardokat, a selymes kortyban, és a hosszú lecsengésben ott volt a táj szépsége. A 2013-as hárslevelű telt és krémes, Badacsonyban ritkaság a fajta, az öreg tőkéken termett szőlőből érlelt borban ott a somlóira emlékeztető ásványosság. A löszös, vöröskőves, agyagos talajú Kis-Örs hegyi ültetvényt a nagyszülőktől örökölte a huszonhat éves Molnár Júlia Dóra, akinek borait már országos hírű, Michelin-csillagos éttermek is kínálják a vendégeknek. A díjnyertes kéknyelű elegáns, virágos, szép egyensúlyú, kellemes köves, kesernyés hosszú utóízzel, a 2012-es szürkebarát érett, testes és jó ivású bor. A tehetséges fiatal hölgy egy blogon így nyilatkozik a jövőről: „Néha megnevettetem a Jóistent azzal, hogy elmondom neki a terveimet. Aztán majd ő megmutatja, mi lesz valójában. Amikor elkezdtem, nem tűztem ki célt magam elé. Az biztos, hogy az a fajta borászkodás, amit mi képviselünk – hogy minden vendéggel személyes a kapcsolatunk –, nagyon keresett ma, és sokaknak szimpatikus.” Kedvesség, gyönyörű táj, megfizethető árak, ilyen „egyszerű” ez.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)