2012. október 22., hétfő

Köveskáli kanyargós Genováig


Nem földrajzilag, hanem gasztronómiailag került közel egymás a Káli-medencei kistelepülés és a liguriai nagyváros. Azt mondják, hogy az itt élő itáliaiak étkezési szokásai különböznek az általunk ismert olasztól. Nem divat a pizza és a tészta, viszont sok zöldséget és halat esznek. Nekik (és nekünk is) egyik kedvencük a padlizsán. Mi eddig főleg a szabadtéren megsütött törökparadicsomból készült krémet forszíroztuk, amiből a kertünknek és a lányok szorgalmának köszönhetően több zacskó félkész porció jut mindig a mélyhűtőbe. De most az egyik este gyors meleg vacsorát óhajtottunk, találtunk egy termetesebb, de üde padlizsánt, úgyhogy genovai módra ujjnyi vastag szeletekre vágtuk, és az előkészítés után, forró olívaolajon mindkét felét elősütöttük. A télire eltett paradicsomléből lett a szósz, hagyma, fokhagyma, só, bors, a teraszról, oregano és bazsalikom levelek. Türelmes, lassú főzéssel sűrítettük.  A felét a jénai aljára öntöttük, padlizsánszeletek, újabb szószréteg, majd megint padlizsán. Tetejére mozzarella és a reszelt parmezán, aztán félórára a sütőbe. Tálalás után nem sok marad belőle. Ehhez kerestem bort, és megtaláltam a nyaralásból hozott Pálffy Gyula Tramini 2010 –eset Köveskálról. Személyesen vettük a borásztól a háznál. A szőlők a vulkánikus eredetű Fekete-hegy déli lejtőin Kishegy, Cserekút, Kisgyepű és Csákvölgy dűlőiben fekszenek. Nekünk eddig minden kóstolt bora, rozé, pinot noir, olaszrizling bejött.  Szóval, ezt a traminit kortyolgattuk a genovai padlizsánhoz, ahogy a többiben, úgy ebben sem csalatkoztunk. Jellegzetes finom illata van, a fajta szerinti rózsás, egzotikus gyümölcsökkel, ízében virágos, könnyedén mézes, muskotályos, ezzel együtt száraz fehér. Fogyott is rendesen, úgyhogy tényleg kiderült Köveskál nincs is olyan messze Genovától. Vagy fordítva?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése