2012. október 17., szerda

Olasz csizma az asztalon



Este hajszálvékony pizzatésztát sütöttünk, bőséges paradicsomos, fokhagymás, oregános mártásra kerültek a cukkini szeletek, a rendliben erre olvadt a mozzarella, aztán jöhetett a fekete olajbogyó. Hozzá a tecsós szicíliai fehér, Finest Vermentino Sicilia IGT 2010. Vásárlási ötlet egy borblogról. Minerális, vibráló, testes jó bor, legalábbis három pohár után. Ma megittuk a szicíliai "maradékot", de előtte féldecivel megöntöztük a vajon, olívaolajon sült mozzarellás, bazsalikomos paradicsomszeleteket, ehhez is nagyon finom volt. Még egy palack kilencszáz forintért, irány a hiper. Egészen más, ugorjunk feljebb jó néhány grádiccsal. Takács Lajos hárslevelűjét dicséri a Somlói Borbolt a fészbukon, természetesen és gyorsan megosztottam. Hát, hogyne, Hollóvár forever! Holnap szüret a Látóhegyen, a hordókat Márton gazdával kimostuk, nekem piszok nehéz volt váltakozva lötyögtetni a hideg, meleg vizet. Egy 240-es, egy 100-as, egy 200-as várja mustot. Meglátjuk mennyi lesz. Szapuló, daráló,prés a helyén  A portugieser szinte édes, nem igen szokott az lenni. A 200-as tartály tele a 2010-essel, a maga falusi kategóriájában nagyon rendben, a 100-as tartályban a 2011-es, az nem annyira szép, de talán "még meglátjuk". A szüret után, a présház előtt Margit néni menüje: fasírt, kolbásszal töltött tüske, friss kenyér,kovászos uborka, a kertből paprika, paradicsom, itóka tetszés szerint, de inkább a "10-es" bor, és persze az elmaradhatatlan mákos-diós kalács. Kilencen-tízen leszünk, szóval az élet reményteli és szép. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése