Sokak szerint nem helyes a kései
vacsora, de a kánikulai napokban tán elnézhető, hogy a hispániaira vettük a
figurát. Szóval, tapas, ami a gasztronómia lexikonok szerint a spanyol konyha
egyik jellegzetessége. Azt írják, bármiből lehet tapas, amit kis adagokra fel lehet osztani. A biztonság kedvéért
azért kerestem szakirodalmat, hogy tutira menjünk. A vörösborhoz nem volt
kedvünk, így marad a fehér a Mátra lankáiról. Fussuk át a menüt, egzotikus
fogása az édesköményes narancssaláta volt, sötét olajbogyókkal, reszelt
narancshéjjal erősített olívaolajos, fűszeres mártással. Elárulom, hogy kellett
bele egy gyenge újhagyma is szeletelve, amit Szép Ernő, hogy irodalmi
műveltségemet fitogtassam, „gyöngyvirágként” rendelt a pincértől, ha megkívánta
a múlt század fordulója táján a valamely budapesti vendéglőben. A
paradicsomsaláta ebben az esetben mozzarellával készült, a bazsalikomlevelek
sem maradtak el, apróra vágott fokhagyma is került bele, megöntözve bőségesen
olívaolajjal, tetejére petrezselyemlevél repült. A harmadiknak fejtős babot pároltunk
puhára, borsóval, zöldbabbal, újhagymával, fűszeres olívaolajjal leöntve,
egyébként egyikről sem hiányzott a finom sózás, borstekerés. Szecskő Tamás Julianna 2010-esét gondoltuk
illendőnek az asztalra, félédes, virágosan gazdag illatú királyleányka, a jól
sikerült német, osztrák borokra hajaz, ha akarjuk hasonlítani valamihez is, mert
tán fölösleges. Megáll ez magában, mint a cövek, gyümölcsös, ahogy az igazi
nagyokat, ezt is szép savak támogatják. Így lesz még vibrálóbb, izgalmas
zamatos az ízvilága. Kategóriájában a legjobbak között a helye.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése