A Boschendal kúria pontosan úgy
néz ki, ahogy az útikönyvekben. Rögtön kezdődhetne egy szappanopera forgatása. Hatalmas
lombok alatt telepszünk le, előttünk hat borospohár, az egyikben víz van. Nem
aprózzák el, egyszerre megkapjuk a teljes kóstolóadagot.
Egy hosszú, hajdani gazdasági
épületben alakították ki a kóstolóhelyiséget, éttermet, ahol mindenféle boros
csecsebecséket vásárolhat a kedves látogató. A borászat, a kőkerítés mögötti
területen, rejtve a szemek elől. Oda szorgosan érkeznek a traktoros utánfutók,
már javában zajlik a szüret. A Boschendal Wine Estate-t 1685-ban alapították, az
itteni legnagyobbakhoz tartozik.
A zürichi fiú már nyíltan bagózik,
de ez senkit nem zavar. Legalábbis nem mutatja. Kezdeményezésére a társaság
belebonyolódik kormányok felelősségének taglalásába, különös tekintettel a
társadalmi javak igazságos elosztására. Ezzel elvagyunk egy darabig, de a
borokról sem feledkezünk el. (Az árak nagyjából megadva, forintra átszámolva
zárójelben.)
Pavillon Blanc 2011 Ehhez a fehér házasításhoz az ott favorizált
chenin blanc-t, sauvignon blanc-t, colombar-t és hanepoort-ot használták. A bor
tutira megy, hűtött, acéltartályos erjesztés. Gyümölcsösség, friss illatok és
ízek, nekem őszibarack és zöld alma jön át. A Pavillon sorozat a választék alsó
szegmenséhez tartozik, de a bor, különösen a két utóbbi szőlőfajta miatt,
nagyon behízelgő. (1000)
Blanc De Noir 2011 A három menő vörös, merlot, cabarnet sauvignon és
shiraz házasításából készült rosé. Nem okoz csalódást, ropogósan friss,
cseresznyével és eperrel, ráadásul hagy egy kis merengést. Azt mondja a
marketing, hogy ez itt felettébb kedvelt rosé. Ezek után elhiszem nekik. (1200)
Le Bouquet 2011 A hölgyeknél nagy sikert arat. Muskotályból,
sauvignon blanc-ból és cheninből összehozott félédes. A virágos illatokat
trópusi gyümölcsízek követik, az ananászt felismerem. Nem rossz, de én savakban
strukturáltabbnak képzelném. (1200)
Pavillon Shiraz-Cabernet 2009
A tartályos erjesztés után francia tölgyfahordóba is
kerül belőle. Ott a vanília, de megőrizte a gyümölcsösségét is. Az illata
csábítóan fűszeres, az ízre sincs panasz, meggyes, bogyós gyümölcsös, de nekem
nem tűnik túl bonyolultnak. (1200)
Lanoy 2009 (cabernet/merlot) Ez már keményebb tétel. Szilvás,
lekváros, a cabernet sauvignon-t a merlot szelídíti, a tannin nem bántó, szóval
rendben van, de ha csodát várunk, azt máshol kell keresni. (1500)
Lassan nem csak a szóból, de a
borokból is kifogyunk. Az alsó széle közepe volt a kínálat, ez fért be a
büdzsébe. Terry is visszatér a petanque pályáról, ahol eddig múlatta az időt.
Negyedik éve hordja-viszi a csoportokat, most éppen itt, ahogy szavaiból
kiderül.
Dél-Afrikában a borászatok és
idegenforgalmi szakemberek profi körülményeket teremtenek. Nem csak turisták,
hanem hazai versenyzők is rengetegen keresik fel a borvidékeket. Teszem hozzá,
hatalmas ország, kis hazánk, ha jól számoltunk, százhúszszor elfér benne. Na,
jó, nem lakják oly sűrűn. Kóstolók, szállás, étterem, vásárlás, sport és
kedvesség várja az idelátogatókat. Egy kóstoló, majd félig a pohár, 150 forint,
a prémium kategóriák 300 körül mozognak, de vannak tételek, amik nem
kóstolhatók, ott bíz’ meg kell venni a palackot.
Stellenbosch-ba visszaérve
különösebb fakszni nélkül további jó nyaralást kívánunk egymásnak. A svájciak
Terry bázisára, egy ifjúsági szállásra tartanak, a hollandok bevágják magukat
bérelt autójukba. Mi, kedves vendéglátó kuzinunk, Kathy kocsijához igyekszünk.
Délután csak beleszagoltam a poharakba, mondja mosolyogva, persze, bődületes
angol akcentussal, merthogy Malawiban született, Zimbabwében (leánykori nevén
Dél-Rhodesiában) élt néhány évvel ezelőttig, most meg férjével együtt, itt
Dél-Afrikában. Ilyen a világ morfondírozunk. Aztán, hogy ne legyünk túl
szomorúak, fokvárosi szállásunkon gyorsan felbontunk egy üveg bort.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése