A nagy ínyencek ne figyeljenek, mert a helyzet az, hogy egy gyors, könnyű ebédre vágytam, úgyhogy a hűtőből előkaptam az előző napról maradt kifőtt tésztát (!), és kacsazsíron jól átpirítottam a tűzhelyen. Eközben felbontottam a tonhalkonzervet, kis olívaolajba fokhagyma került magába, majd kellő idő után, nem túlkésőn, ráborítottam a tonhalat, pici só, bors. Ezt kevertem össze a lepirított tésztával, jutott bele szárított paradicsom, öntetként az ajándékba kapott enyhén csípős banánszószból evőkanálnyi. Nekem ízlett, ehhez jött a Gellavilla olaszrizlingje 2012-ből, a balatonszőlősi Öreghegyről. Így ajánlják:”Ropogós, friss, mégis telt zamatú, ízgazdag, jó savú rizlingbor.” Hát, stimmel. Haloványan sárga, ezt mondják szalmaszínnek, szép tartása van, nem bonyolítja a dolgokat, hozza standardokat, bodza, friss fű illat, lecsengésében ott a mandula. Nem szupersztár, nincs finesz, viszont a fajta (igen népszerű hazánkban) jellegzetességeit stabilan hozza. Egyik korty kívánja a másikat. Zamatos, fröccsnek is kiváló, ha valaki erre vetemedik. Én kipróbáltam. Főleg azért voltam ilyen merész, mert ugyebár a főzéshez, és a fröccshöz is jó bort kell használni. Nem oda Buda!
2014. június 24., kedd
2014. május 14., szerda
A somlói dezertőr
Régebbi hír. Takács Lajos Tokajba költözött Somlóról. Odavaló egyébként, de Somlón lett borász. Sokak szerint kitűnő. Vagyunk néhányan, akik ezt gondoljuk. Első palackját - csak a történeti hűség kedvéért - a nagy francia íróról elnevezett utcába vettük.Persze, hogy Pesten. Közösen, biciklis barátommal, akivel kerékpár nélküli estéken borkóstolókat rendeztünk magunknak. Olvastunk Takács Lajosról. Különös ember, különleges borokkal. Talán olaszrizling volt az első, amit ittunk tőle. Azóta csinálhat remekebb, kevésbé fantasztikus borokat, mi a rajongók táborát erősítjük.Ez odáig fajult, hogy biciklis barátom blogjában imígyen szóla: "Takács Lajos tényleg egy megalkuvás nélküli borász, aki egészséges makacsságának köszönhetően halad a borászkodás kalandos hazai útvesztőjében, és nem átall folyamatosan kísérletezni. Kíváncsi leszek, hogy útkeresése során merre halad tovább." Hát, Tokajig, mondom két évvel okosabban, ahol bizonyára legalább Hollóvár (trade mark) minőségű borokat fog készíteni. Nyilván más néven. Egy hétvégén elővettem a mélyhűtőből a hiperesen leáralt akciós tonhalat. Olívaolajon sütöttem meg, közben kis vaj is került a serpenyőbe. Eljött az idő, kis édeskömény párolódott mellette. A halra került só, citrom és koriander zöldje. A kenyeret megmelegítettem, olívaolajat rá. Kész a gyors ebéd. A francia mondás szerint átkozott a hal a harmadik vízben. Így jött a képbe Takács Lajos (Hollóvár) Hárslevelű 2009. Szép bor,már színe is megnyerő, illatában a fajtajelleg, egzotikus gyümölcsök, akác, tán körte. Telt a korty, ott van Somló mineralitása, de a savak nem engedik elnehezülni.Ízében ananász, őszibarack, meg ki tudja, egy biztos, finom. Szívesen kortyolja az ember. Kellemes a lecsengése, a jó íz megmarad. Talán egy virágos rét, talán a hullámzó dombok a présház teraszáról, talán a távoli, homályos síkság a folyó vonalán túl.
2014. március 23., vasárnap
A burgundiai chardonnay
Nem bonyolódnék bele a franciaországi borvidékek bemutatásába, mert pár sorban ez lehetetlen vállalkozás lenne, másfelől meg legfeljebb átlagos ismereteim vannak. Kóstolt borunk Burgundia egyik északi községéből, Rully-ból származik, és chardonnay. Azon a tájon ez a fehér bor, a pinot noir a vörös, az előbbi az előállított bormennyiség kétharmada, az utóbbi a maradék egyharmad. A szőlő a falu "Les Saint-Jacques" dűlőjében termett, a település 1939-ben kapta meg a jegyzet borvidék címet.Száz szónak is egy a vége, ajándék lónak ne nézd a fogát. Magyarul neve és kikutakodott ára után többet vártam. A fajtáról nagyon kellemes tapasztalatokat szereztem, a magyar borászok chardonnay-i között olyanokkal találkoztam, mint Németh Attila Gábor Cserepes-e a Mátrából, Léli Ottó Landord-ja a Balaton déli partjáról.Krémes, ízgazdag, vibráló tételek voltak. Ezek a tulajdonságok tették számomra vonzóvá a chardonnay-t, nos, a Rully Les Saint-Jacques 2010-sében mindezt nem éreztem. Lehet, bennem a hiba, s ez az igazi chardonnay? Illata ugyan csábító, de az íze túl frissnek tűnt, savai kemények. Így jártunk egymással, de Burgundia, igazából még felfedezésre várna. Hm, majd egyszer.
2014. március 14., péntek
Legendás rajnai rizling évjárat
Légli Ottó Gesztenyés-dűlőben termett rajnai rizlingje 2007-ből, a maga nemében ajándék. "A Gesztenyés-dűlő túlérett, néhol botrytiszes szemeiből született rizlingválogatás. Tartalmas, izgalmas, komoly bor, amely az elzászi, mózeli stílust idézi." Olvasható, komoly dicséreteket zsebelt be a borítészektől, egy alkalommal kóstolhattuk is, tehát beruháztunk két palack vásárlásába. Időben egyébként, mert az ára suhant felfelé, mi még középkategóriásan elcsíphettük. Egyet őriztünk a pincében idáig, de a fehéret ennyi év után muszáj meginni, nem esett nehezünkre.Tiszta tükrös, ahogy a könyvek írják a jó borról, virágos illatok, gyümölcsös, selymes, tartalmas, zamatos ízek. Szóval, én nem igazán ittam nagymenő rajnaikat Ausztriából és Németországból, de így is megkockáztatom, versenyben van velük. Ott van a mezőnyben. Az alkoholfoka magas, de savak megtartják az egyensúlyt, kedvesen, észrevétlenül veszi le az embert a lábáról. Elegáns, Dél-balatoni szépség.
2014. március 3., hétfő
Egy sor cabernet sauvignon
Mára a merlot mögé szorult, de sokáig ebből a fajta kékszőlőből termett a legtöbb a világon. Népszerűségét a klasszikus bordeaux-i házasításnak köszönheti, tagja a híres bortriumvirátusnak, úgy mint cabernet franc, merlot és cabernet sauvignon. Természetesen, a világhírű francia borvidékre való mindhárom. Szereti a meleget, így nem véletlenül örvend nagy népszerűségnek a villányi, a szekszárdi borvidéken, de előfordul máshol is, mondjuk Sopronban, ahol azért kevesebb a napos órák száma. Külföldön szívesebben használják házasításhoz, mert önmagában elég karakteres bor lesz belőle. Fekete bogyós gyümölcsök illatával, ízével, a több évesekben feltűnik a földes, dohányos vonal is. Erős tartása van a tanninnak és a savtartalomnak, de a gyümölcsösség, a tölgyfahordóból eredő mértékletes vanília, a már említett gyümölcsösség, jól fogyaszthatóvá teszi magában is cabernet sauvignon-t. Érdemes néhány évig palackban tartani.(Valaki becsempészett a kóstolósorba egy chileit.) Nyolcan kóstoltuk azt az öt tételt, amit ismeretlenül ilyen sorrendbe állítottunk: MéPszáros ál Cabernet Reserve 2007 (Szekszárd), Szeleshát Cabernet Sauvignon 2009 (Szekszárd), Vylyan Cabernet Sauvignon 2006 (Villány), Montes Alpha Cabernet Sauvignon 2006, Németh János Cabernet Sauvignon 2011 (Szekszárd). Az első három nagyon meggyőző volt.
2014. február 9., vasárnap
Magyar turán a Mátrából
A turánt „többek között medoc noirból és csabagyöngyéből” keresztezték
Egerben. Eredetileg festőszőlőnek, de aztán kiderült magában is megállja
a helyét a hordóban. A most felbontott palackot egy mátrai borásztól
választottuk, akiről ez olvasható a neten: „Szecskő Tamás és családja
régóta foglalkozik borkészítéssel, a pincéjük Gyöngyöspatán található.
Kizárólag saját termesztésű szőlőből készítik boraikat. Céljuk nem más,
mint olyan egyedi stílusú borok készítése , ami a Mátra borvidék
egyéniségéhez igazodik.” Stimmel, merthogy 2009-ben ismertük meg a
borait, azóta kísérjük figyelemmel, és tanúsíthatjuk, a mi
tapasztalatunk szerint is egyedi borok készülnek a pincében. A 2008-as
Turánt még 2009 tavaszán vásároltuk tőle az etyeki fesztiválon .(vö.
pohár) öt esztendős pincei tárolás után húztuk ki a palackból a dugót.
Az első kérdés az volt, hogyan őrizte meg magát bor, jelenthetjük,
kiválóan. Négyen kóstoltuk, tapasztalatainkat így összegezhetjük:
egészen mélyvörös szín, illatában fekete ribizlit, meggyet, aszalt
szilvát éreztünk, testes, telt korty, markáns tanninokkal, a magas
alkoholfokkal (15), ami nem zavaró, szép hosszú lecsengéssel, kellemes
utóízekkel. Négyből három kitűnő, egy nagyon jó minősítést kapott.
Szóval, a fehérekhez hasonlóan ez is remek Szecskő bor.
2014. január 16., csütörtök
Badacsonyi olaszrizling a bakról
"A Bakról" Badacsonyi Olaszrizling 2012 Bakó Ambrus bora, aki a legutóbbi években tűnt fel a fiatal magyar borászok között, és azonnal komoly sikereket ért el, beszélnek róla és borairól. Nincs birtoka, így megbízható gazdáktól vásárolt szőlőből készülnek a borok, fontos megemlíteni, olyan kiváló minőségben, hogy a svéd tulajdonban lévő badacsonyi Villa Sandahl főborásznak szerződtette. De maradjunk kóstolónk tárgyánál "a bakon", amit Jammie Oliver receptje szerinti étekhez kortyolgattunk. Fokhagymás, paprikás, abált tokaszalonnát apróra vágtunk, ugyanezt tettük a csirkemájból készült raguval, összekevertük, sóztuk, borsoztuk, zöld korianderrel (erkély kertészet) meghintettük. Közben forró vízben ressre főztük a kelkáposztaleveleket, azok megfelelő méretben kisimított folpack fóliára kerültek, a kelkáposztalevélre púpozott teáskanálnyi massza jött, a folpackot összefogtuk, megcsavartuk a tetejét, és ott a tányéron az étel. Nem annyira macerás, mint leírva, viszont nagyon finom. A koriander kiváltható petrezselyemzölddel, a tokaszalonna esetleg, valami puhább, hagyományos szalonnával. A borhoz a szőlő Kékkútról, bakművelésű, fiatal ültetvényről származik, a bor érdekessége, hogy függetlenül a palackon lévő felirattól, fele-fele arányban olaszrizling és chardonnay. Tiszta, szép bor, virágos illattal, itt az olaszrizling viszi a prímet, aztán az első kortynál beköszön a chardonnay krémessége, jóleső telt ízek, fehér húsú gyümölcsökkel, a feszes savszerkezet nekem annyira nem hiányzott, meglehetősen hosszú, kellemes lecsengéssel búcsúzik. Nekünk nagyon ízlett, mint eddig a Bakó borok általában, azt írják ebből 200 palack készült, mázlisták vagyunk, hogy hozzájutottunk.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)