Manapság mindenki medvehagymát
keres, talál és eszik. Divatja vagyon, nagyon is helyesen. Egészséges, de nem
mellesleg, finom. Én tizenkét éve találkoztam vele először a fővárosi
bioboltban, akkor csak az odajárók ették. Csokorban árulták, ahogy napjainkban
a piacon, de akkoriban erősebb áron. Rövid liaison volt ez a medvehagymával,
ami az elmúlt három évben felparázslott ismét, tudniillik lelőhelyre bukkantunk
a környéken. Nem titkos, mert ahányszor szolid mennyiséggel feltöltjük a
készletet, hacsak nem túl korán megyünk, azért szaporán hajlongnak érte páran
az erdő hűvösében, lévén ezt a helyet kedveli. Esszük zöldféleként mindenhez,
készül belőle pesto, salátákban is kedvelt. Legutóbb a pesti sztárszakács egyik
receptjében a spenótot medvehagymára cseréltük. Nem bántuk meg! Az avokadót meghámoztuk,
kockákra vágtuk, ehhez kevertük a csíkokra vágott, vagy nem vágott medvehagymát.
Ezt locsoltuk meg az öntettel, ami úgy készült, hogy szezámmagot pirítunk
olívaolajon, megsózzuk, cseppnyi mustár, citromnak kis leve. Díszítésnek mellé
tettünk egy-két paradicsomgerezdet, hozzá friss rozskenyér dukált. A salátákhoz
egyébként sem egyszerű a borválasztás, mert fontos az ízek harmóniája. Hogy fehér, az nem volt kérdés. Félédes,
félszáraz lenne az esélyes, de olyan nincs kéznél. Marad a Somlói Apátsági
Pince Furmint 2011-se, de ez nem volt tizenkilencre lapkérés, ismerjük a
boraikat. Ez a boruk bazalton termett szőlőből készült, a náluk jellegzetes
ásványos melegséggel, nektárossággal. A színe aranysárga, illatában a fehérhúsú
gyümölcsök, mondjuk őszibarack, mellé enyhe virágosság társul. Telt korty,
krémes testtel, az ízek kavalkádjával, kis egzotikus beütéssel, mézes
hízelgéssel, de határozott alkohollal és tartással. Szerintük a „fajta barátságosabb arcát mutató
furmintot adott a 2011-es évjárat”. Passzolt a medvehagymás salátához. Egyébként is megéri barátkozni vele, de csak óvatosan, elég hatékony.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése