A Pallas szerint, valószínűleg hinni lehet neki,
a tizenhatodik században Nápoly vidékéről hozták ide, később az Érmellék és
Badacsony vidékén forszírozták a fajtát. A lexikon írja, hogy kitűnő zamatú,
zöldesbe játszó, sárgásszínű savanykás pecsenyebort ad a szőlő. „A bakator
bornak 6-8, sőt 15 év kell hozzá, míg kitűnő zamatja kifejlődik, s jó hírét
nagyon veszélyezteti, ha korábban bocsátják áruba.” Na, ezek után bontottam fel
a szerémségi Maurer Oszkár Bakator 2011-sét, lesz, ami lesz. Azért előtte
elolvastam a palackon a tájékoztatót, mely ismerteti, hogy „Nagyrészt a 103 éves hajdújárási, valamint a Nagy-Krisztus
dűlő fiatal, bakművelésű ültetvényének termése a palackban lévő bakator. Ismét
szeretnék bizonyítani, hogy a régi magyar fajták tudnak meglepetést okozni.” Az
első kortyot úgy képzelném el, hogy csöndes falusi ház verandáján üldögélek a
fonatos karosszékben, az asztalon kockás abrosz, a forróságban elcsendesült
délutánban kicsit megforgatom a pohárban a bort. Napszítta szalmasárgának
titulálnám, és ha belekortyolnék, jólesne szomjoltó savanykássága. A kortynak
középen érdemes elidőzni kicsinyest, testesebb az annál, mint gondoljuk, sós,
fanyar ízekkel, viselhető savakkal őrzi az időt, míg megszólal az esti
harangszó.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése