Vettünk egy Jean-Pierre Frick
rizlinget. Kötéltáncosként ingott a lélektani határon, mert nem volt olcsó. Na,
mindegy. Egyébként nem bántuk meg, mert nagyon finom rajnai. Nem szólva arról,
hogy kellemes alkalommal és társaságban, kiváló étellel fogyasztottuk el. A
pofára csak attól estünk, hogy csillagkupakosan zárták le a palackot. Ebből sok
mindenre következtettünk, de ezt most itt nem osztom meg, ami a lényeg, jó volt
a bor. Alsace régióban, biodinamikusan készült a Vogézek és a Rajna közötti
völgyben, tehát Elzászban. Pierre Frick Riesling 2008, a pohárban
szalmasárga, illatában citrusos és enyhén
petrolos, nem túl testes, de túl
könnyűnek sem mondanám, íze, mint illata, ásványossággal, maradékcukorral, de
száraz, szép savakkal, nekem mandulásan kesernyés lecsengéssel. A sült
kacsamell szeletekhez saláta készült, répa, rukkola, koriander, snidling,
olívaolajjal és balzsamecettel locsolva.2013. április 7., vasárnap
2013. április 6., szombat
A húsvéti standard szürkebaráttal
Az udvaron lévő üstben
természetesen idén is megfőtt a füstölt és a sima csülök, ez utóbbi a
mélyhűtőből került elő. Természetesen hozta a formát mindkettő, vagyis
ellenállhatatlanul finomak voltak. Hozzá az elmaradhatatlan otthon sütött házi
fonott kalács, s mint látható – egy röpke erdei kirándulás eredményeként – az
uborka, paradicsom, retek mellé jutott a hó alól kicsippentett csokornyi
medvehagymának. A tojás még főtt a tűzhelyen, aztán az is odapottyant a
tányérra, ahol feleségem családjának szokása szerint ott helye a lilahagymás
krumplisalátának is. Szóval, szelíd eszegetéssel telt az idő, amihez Szászi
Endre Szent György-hegyi Szürkebarátját kortyolgattuk 2011-ből. Olyan mázlista
vagyok, hogy voltam pincénél egy sokat emlegetett nyári napon, szinte a teljes
szortimentet végigkóstoltuk. Mit akarok ebből kihozni? Szászi fehérében még nem
csalódtam, sőt, árához képest – érzésem szerint – mindig többet ad. Vöröseit
eddig kihagytam, hülye szokás, de nekem a Balaton és környéke a fehérborok
hazája. Ennek a szürkebarátnak határozottan szép színe van, szőlővirágos illattal,
pont annyira krémes a korty, amennyire kell, én a bort megtámasztó savakat is
érzem. Mézes, köves melegség, maradékcukor, nem hosszú, de kellemes
elköszönéssel, egyébként ereje is vagyon. Szeretni való bor.
2013. március 26., kedd
A három testőr Somlón
Ez a havas márciusi tél arra
biztat minket, hogy nézzünk körül boros mappáinkban, hátha akad valami, amiről
még nem számoltunk be. Rögtön rálelünk egy somlaira, és mit számítanak a
mínuszok, már a látványtól megmelegedik a szívünk tájéka. Nem tagadjuk,
kedvenceink bőven akadnak az itteni borok közül, de félő, hogy elfogultságaink
jelentősen befolyásolták ezek választékát. Bevallhatjuk, bizony tartózkodó
prekoncepcióval közeledtünk a nagy somlói burgundi palackjához. Aztán jól
pofára estünk. Így van ez rendjén, nem kell „arcoskodni”, mondta volt a tréner
a teniszpályán, miután fonák egyenessel elütött a hálóhoz igyekvő tanítvány
mellett. Nagy Somlói 2009 a Kreinbacher Birtok, a Szent Ilona Borház elegáns
házasítása, a hegyen forszírozott három fajtából, így furmintból, hárslevelűből
és juhfarkból.
Ugorjuk a közepébe, mostani
szokásaink szerint, nagyon is ízlett. A pohárban szép aranysárga volt, gazdag
egzotikus gyümölcsök illataival, ananász, papaya bizonyosan. A tíz hónapos
hordóban érlelés hozhatta a vaníliát. A telt, már-már vajas kortyban kirobbanó
mineralitást éreztem, harmonikus struktúrával, erős összhangzattal, hosszú lecsengéssel.
Még januárban ittuk, a kelkáposztalevélbe, apróra vágott abált szalonna került,
ami szabadtéri üstben főtt sok minden mással. Ezután jött a só, paprika
fokhagyma a hegyibe. A töltelék kiegészült egy kis csirkemájjal, a fűszerek meg
snidlinggel, korianderrel. Kiváló volt, és a bor hozzá, egyszerűen fenséges.
Csak így szerényen.
2013. március 22., péntek
Visszatérés az olaszrizlinghez
Az ember végül csak visszaérkezik.
Jó és rossz is, de mégiscsak itt van otthon. Izgalmas tájak és borok kedves
emberek társaságában. Nagy ajándék, szerencsésnek mondhatja magát az, akinek ez
kijut. A dél-afrikai borok után azonban jöjjön az első korty hazai. Mi lehetne
más, mint olaszrizling. Ez legalább annyira miénk, mint ott a chenin blanc. Köveskál 2011, még a nyáron vettem a Káli Köveknél. Valahol a
szomszédban nyaraltunk, de kóstolási célzattal tettünk egy kirándulást a faluba.
A lányok, gyerekek fagylaltozni mentek, mi Atussal tudományos alapon
végigkortyoltuk a választékot. Ennek eredményeként került egy cabernet franc
(!) és az olaszrizling a hátizsákba. Az utóbbi a címkéről okosodva, Fekete-hegy
Töltés dűlőjének félhektáros vulkanikus talaján termett a szőlő, amiből 1350
palack bor készült. Viszonylag kis tételről van szó. Az árából következtetve,
jónak is tartják. Kezdjük a végén, nem tévednek. Tradicionális olaszrizling,
hordóban érlelték. Világos szalmaszínű, már-már áttetszően az, ha akarom
virágos illatú. Eztán könnyebb kortyra számítok de nem, közepesen telt, krémes
a bor. Érezni a mineralitást, a napsütötte órákat, és a finisben a kesernyés mandulát.
Struktúrája feszes, van tartása, az alkohol pont a kívánatos. El van ezzel a
borral az ember. Három-négy pohár után szebb a világ.
Az alkalmi borturista 3.
A Boschendal kúria pontosan úgy
néz ki, ahogy az útikönyvekben. Rögtön kezdődhetne egy szappanopera forgatása. Hatalmas
lombok alatt telepszünk le, előttünk hat borospohár, az egyikben víz van. Nem
aprózzák el, egyszerre megkapjuk a teljes kóstolóadagot.
Egy hosszú, hajdani gazdasági
épületben alakították ki a kóstolóhelyiséget, éttermet, ahol mindenféle boros
csecsebecséket vásárolhat a kedves látogató. A borászat, a kőkerítés mögötti
területen, rejtve a szemek elől. Oda szorgosan érkeznek a traktoros utánfutók,
már javában zajlik a szüret. A Boschendal Wine Estate-t 1685-ban alapították, az
itteni legnagyobbakhoz tartozik.
A zürichi fiú már nyíltan bagózik,
de ez senkit nem zavar. Legalábbis nem mutatja. Kezdeményezésére a társaság
belebonyolódik kormányok felelősségének taglalásába, különös tekintettel a
társadalmi javak igazságos elosztására. Ezzel elvagyunk egy darabig, de a
borokról sem feledkezünk el. (Az árak nagyjából megadva, forintra átszámolva
zárójelben.)
Pavillon Blanc 2011 Ehhez a fehér házasításhoz az ott favorizált
chenin blanc-t, sauvignon blanc-t, colombar-t és hanepoort-ot használták. A bor
tutira megy, hűtött, acéltartályos erjesztés. Gyümölcsösség, friss illatok és
ízek, nekem őszibarack és zöld alma jön át. A Pavillon sorozat a választék alsó
szegmenséhez tartozik, de a bor, különösen a két utóbbi szőlőfajta miatt,
nagyon behízelgő. (1000)
Blanc De Noir 2011 A három menő vörös, merlot, cabarnet sauvignon és
shiraz házasításából készült rosé. Nem okoz csalódást, ropogósan friss,
cseresznyével és eperrel, ráadásul hagy egy kis merengést. Azt mondja a
marketing, hogy ez itt felettébb kedvelt rosé. Ezek után elhiszem nekik. (1200)
Le Bouquet 2011 A hölgyeknél nagy sikert arat. Muskotályból,
sauvignon blanc-ból és cheninből összehozott félédes. A virágos illatokat
trópusi gyümölcsízek követik, az ananászt felismerem. Nem rossz, de én savakban
strukturáltabbnak képzelném. (1200)
Pavillon Shiraz-Cabernet 2009
A tartályos erjesztés után francia tölgyfahordóba is
kerül belőle. Ott a vanília, de megőrizte a gyümölcsösségét is. Az illata
csábítóan fűszeres, az ízre sincs panasz, meggyes, bogyós gyümölcsös, de nekem
nem tűnik túl bonyolultnak. (1200)
Lanoy 2009 (cabernet/merlot) Ez már keményebb tétel. Szilvás,
lekváros, a cabernet sauvignon-t a merlot szelídíti, a tannin nem bántó, szóval
rendben van, de ha csodát várunk, azt máshol kell keresni. (1500)
Lassan nem csak a szóból, de a
borokból is kifogyunk. Az alsó széle közepe volt a kínálat, ez fért be a
büdzsébe. Terry is visszatér a petanque pályáról, ahol eddig múlatta az időt.
Negyedik éve hordja-viszi a csoportokat, most éppen itt, ahogy szavaiból
kiderül.
Dél-Afrikában a borászatok és
idegenforgalmi szakemberek profi körülményeket teremtenek. Nem csak turisták,
hanem hazai versenyzők is rengetegen keresik fel a borvidékeket. Teszem hozzá,
hatalmas ország, kis hazánk, ha jól számoltunk, százhúszszor elfér benne. Na,
jó, nem lakják oly sűrűn. Kóstolók, szállás, étterem, vásárlás, sport és
kedvesség várja az idelátogatókat. Egy kóstoló, majd félig a pohár, 150 forint,
a prémium kategóriák 300 körül mozognak, de vannak tételek, amik nem
kóstolhatók, ott bíz’ meg kell venni a palackot.
Stellenbosch-ba visszaérve
különösebb fakszni nélkül további jó nyaralást kívánunk egymásnak. A svájciak
Terry bázisára, egy ifjúsági szállásra tartanak, a hollandok bevágják magukat
bérelt autójukba. Mi, kedves vendéglátó kuzinunk, Kathy kocsijához igyekszünk.
Délután csak beleszagoltam a poharakba, mondja mosolyogva, persze, bődületes
angol akcentussal, merthogy Malawiban született, Zimbabwében (leánykori nevén
Dél-Rhodesiában) élt néhány évvel ezelőttig, most meg férjével együtt, itt
Dél-Afrikában. Ilyen a világ morfondírozunk. Aztán, hogy ne legyünk túl
szomorúak, fokvárosi szállásunkon gyorsan felbontunk egy üveg bort.
2013. március 14., csütörtök
Az alkalmi borturista 2.
Paarl felé vesszük az irányt,
hatalmas szőlőültetvények között vezet az út. Minden boros kiadvány azt ígéri,
hogy csodálatos a táj, jók a borok és barátságosak az emberek. Ebből kettő
tökéletesen stimmel.
Fairview Wine Estate a Back
család harmadik generációjának birtoka, ők 1937 táján vették át a korábbi
tulajdonosoktól. A hetvenes évek közepén felpörgették az üzemmenetet. Nem csak
borokat, (kecske)sajtokat is készítenek, meg minden mást, amit a gazdaság ad, lekvárokat,
csatnikat, pékárukat. Címerükön szőlész díszeleg egy kecske társaságában.
Óriási épületegyüttesben fogadják
a vendégeket, többféle borkóstolási helyszínnel, de közülük választani erősen
pénztárcafüggő. Naná, hogy mi a központi közös helyiségbe nyomulunk. Ez is
csillogóan és praktikusan berendezett, több borpulttal. Mögöttük készséges
borfiúk öntögetik a kuncsaftok poharába a listáról kért borokat. Pontosan hatpohárnyit,
de nem csinálnak kabinetkérdést belőle, ha a delikvens nem éri be ennyivel. Kör
alakú pultnál zajlik a 15-20 féle valóban kitűnő sajtok ízlelgetése. Grátisz, a
többség úgyis vásárol belőlük. Kitűzőm
szerint aznap a 224-dik (délelőtt 11 óra van) látogató vagyok. Ennyit a
forgalomról. Most két borról, a többiről ne essék szó.(Az árak nagyjából
megadva, forintra átszámolva zárójelben.)
The Goatfather 2011 Az itáliai hagyományokra és fajtákra építik, ami
belefér onnan, Sangiovese, Barbera, Cabernet Sauvignon és Nebbiolo. A címkén
humorosnak szánt nevéből adódóan, persze, hogy kecskefej vigyorog. Az
összetétel arányairól semmi, azt mondják, családi titok. Esetenként az
évjáratot is alig sikerül itt kihúzni a borfiúból. Rubinvörösnek látom, illata,
íze gyümölcsös, élénk savakkal, kellemes lecsengéssel. Közepesen súlyosnak
gondolom. (1800)
Fairview Durif 2010 Csapjunk a közepébe. A legdrágább és a legjobb
bor a kóstolólistáról. Asszondja a másik, kedvesebb borfiú, hogy a fajta
Franciaországból származik petite shirázként, de Amerikában lett igazán
népszerű. Az ebből készült borban erősebbek a savak, érzékelhetőbb a tannin,
nem szólva a magas alkoholfokról. Ez utóbbi esetünkben 15 fok, de nem tűnik
annyinak, a savakat meg a tannint pedig bársonyosabbra szelídítették. Mélyvörös,
illata, íze is a shirázra hajaz, szeder és csokoládé, telt kortyok, hosszabb
utóízzel. (3000)
A kedvesebb borfiú kérdezi,
milyen nyelven beszélnénk feleségemmel. Felvilágosítjuk, de korábbi
tapasztalatokból okulva, megadjuk a telefonos kérdés válaszát is, Európában
van. A fekete fiatalember (mindegyik borfiú az) elmosolyodik, majd egy
előkészítő jobbegyenes után, Tokaj mondja, könnyed balhoroggal, félperces
értekezés a kadarkáról, padlóra küld bennünket. Dagadó honfiúi kebellel
foglalunk helyet Terry mikrobuszában.
Irány Franschhoek, ahol a
hugenotta emlékmű előtt suhanunk el. Rengeteg a borászat és étterem, a Le Quartier
Francais Michelin csillagos. Kis csapatunk nem idetart, beérjük egy szolidabb
árnyas teraszossal. Itt Terrytől megtudjuk, hogy nem ő a Mikulás, magyarul a
kávé fakultatív. Babotie-t eszem, ami idevaló étel (lásd még lecsó, ahány vidék
annyi szokás), itt darált marhahús, élénk fűszerekkel, erre tojásrántottát
simítanak, citrom- és narancskarikákkal.
Hozzá curry porral kevert rizst halmoznak egy másik tányérra, sok
salátával. A ház veresborát kapjuk, itthoni szlengben, jó kis ivóbor.
Méthode Cap Classique 2010
A francia hagyományokból következik, hogy itt is
pezsgővel indítunk, palackban erjesztett chardonnay. Klasszikus készítési mód,
limitált tétellel. Egyébként szinte mindenhol nyomják a buborékost. Rendben
van, jólesik. (3000)
Merlot 2010 Tizenhat hónapig volt tölgyfahordóban, illatával nincs
baj. A színét nem látom ragyogónak, de az első korty testessége, gyümölcsössége
reményt keltő, viszont utána nekem nem áll össze az ígért tanninos struktúra.
Az is lehet, hogy nincs érzékem a merlot-hoz, vagy nem ittam még igazán jót.
(3000)
Cabernet Sauvignon 2009 Terry nagyon kapacitál, hogy kóstoljam meg.
Értelemszerűen ez sem vékony bor, sőt. Színében mélyvörös, illatában bogyós
gyümölcsök, ízében dettó, plusz fűszeresség. Az alkoholfoka 14-es, nem vág
nyakon, viszont a végén enyhén bekúszik a paprika, nem zavaró, de van. Kicsit
hűvösebb a nyári klíma. (3000)
Ülünk, mint az iszap. Nincs
tömeg, a táj tényleg fantasztikus. Élvezzük a februári utószezon egyáltalán nem
bágyadt napsütését. A holland pár meséli, hogy egy hónapot töltenek itt
Dél-Afrikában. Nemrég házasodtak össze, mielőtt elkezdik a polgári életet,
kicsit utazgatnak. Martinique-ról érkeztek. Terry forszírozni kezdi az
indulást, a beígért hét órából már csak kettő van vissza. Neki akkor lejár a
munkaideje, de ezt nem mondja ki.
2013. március 9., szombat
Az alkalmi borturista
A repülőgépen pohárnyi jeget
adnak a chardonnay-hoz. A helyiek nyomják a poharaikba. Dél-Afrikában majd
mindenhol jég dukál a fehérhez, a „rídvájnhoz” nem. Ezután indul a bortúra Stellenbosch-ba.
Persze, jégről szó sem esik. A település tele emberekkel, mindenki bort akar
kóstolni. Bár számtalan borbár kínálja magát, de autó- és mikrobuszokon több
borászatba is eljuthatunk.
Terry vezetésével és Easy Rider
feliratú mikrobuszával, holland, svájci, magyar és hazai játékosokból álló kis csapattal
vágunk neki a hétórás kalandnak. Ebéd majd Franschhoek-ban, az elűzött
hugenották alapították az 1600-as évek végén. A Malan-család is a francia
protestánsokig vezeti vissza családfáját, övék a Simonsig Wine Farm. A teljes
szortiment megy Angliába, egyébként még negyven országba szállítanak.
A borászatban hatalmas fém- és
cementtartályokba kerül a must. A komolyabb fajtákat kanadai, francia
tölgyfahordókban érlelik. A hordókat öt év után eladják konyakos cégeknek. A
testes vörösek parafadugót kapnak, a többi műanyagdugót vagy csavarzárat.
Filozófiájuk szerint ezeket egy éven belül úgyis megisszák a vásárlók.
Shiraz-t szüretelnek a februári
nyárvégén, kistraktor húzta utánfutókon érkezik a szőlő. Éppen úgy, mint otthon
Látóhegyen a zenit. Na jó, a traktorvezető nem hasonlít a Sós Lacira.
Kíméletesen préselik a fürtöket, nem csak a kocsánytól, a magoktól is
megszabadítják a szemeket. A mustot egy ideig fémtartályban hűtik, aztán megy a
hordókba. Borászhölgy kismama, az év
borásza is volt, felügyeli a technológiai folyamatokat.
Mi a tornácos teraszon telepszünk
le. Terry egy itteni régi szokás szerint karddal nyakazza le a pezsgőspalackot.
Mérsékelt siker. Kezdődik a kóstoló, stílusosan ezzel a száraz „sampánnyal”.
(Az árak nagyjából forint/palack a végén.)
Kaapse Vonkel 2011 Általában nem rajongok a pezsgőért, de még én is
érzem, hogy alapjáraton nagyon jó. Ittam itthon egy árban négyszeres,
stílusában hasonló franciát, simán pariban van vele. Minden dél-afrikai
pezsgőnél hangsúlyozzák, hogy francia metodika szerint készült. Ők tudják,
miért. Chardonnay és pinot noir, két százalékban még valami ritkaság. Tényleg
elegáns, kellemes, hosszú ízekkel. (3000)
Chenin Blanc 2012 A dél-afrikai olaszrizling, a meghatározó fehérbor,
nagyon a sajátjuknak érzik. A kóstolósorból a legolcsóbb. Szalmasárga színe
becsapós, mert teltebb annál. Virágos illatok és egzotikus gyümölcsök, nekem
ananász sejlik, finom utóíz. (1000)
Gewürztraminer 2011 Kuriózum errefelé ez a fajta, büszkék is rá,
állítólag túl meleg van hozzá. Minden stimmel, aranysárga, egzotikus
illatokkal, ízekkel, középen kis mézességgel köszön be, persze, hogy félédes
bor. Nincs is vele semmi baj, ha az ember nem ivott magyar fűszeres traminit,
de hát ivott. (2000)
The SMV 2010 Shiraz, mourvédre és viognier házasítása, elég
erőteljes bor. Rubintosan vörös, illatában bogyósgyümölcsök, a shiraz adja az
alaphangot, de ízében nekem fásnak tűnik, igazából, meg egyáltalán, de valahogy
nem szeretem. (2500)
Redhill Pinotage 2009 Kezdjük a végén, bingó! Na, ez ott van a
szeren. Nem véletlenül kapta a plecsniket. Ez az ottani vörös fajta, pinot noir
meg cinsaut keresztezéséből a pinotage. Súlyos, testes vörösbor készül belőle,
mint ez is. Kiegyensúlyozott, harmonikus, ízgazdag, nagy élmény. (7500)
A borászatban 25 bort kínálnak
kóstolásra és 35 fajtát vásárlásra. Szedelőzködünk, bedobom a rotterdami
fiatalembernek „Jozef Kiprics”-et, szülővárosom futballhírességét. „Örökre a
Feyenoord legendája marad!”, hangzik a válasz. Meglapogatjuk egymás hátát, nem
hiába töltöttük borozással az időt. Beszállunk a mikrobuszba, célba vesszük az
újabb borászatot. Az élet szépnek tűnik.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)