2013. január 26., szombat

Olaszrizling az olasz tésztához



Pálffy Gyula borait még a nyaraláskor kóstoltuk, amikor Köveskálra vitt a jószerencsénk. Bevásároltunk ezt-azt a faluvégi háznál, aztán a készlet gyorsan elfogyott.  Ha jól emlékszem volt abban tramini, rozé, pinot noir és cabernet sauvignon. Ültünk a teraszon egy másik faluban, élveztük a Balaton-felvidék csendjét és estéjét. Beszélgetés közben pedig koptattuk a palackokat. Úgyhogy elutazás napján újra leruccantunk és bevásároltunk. Nem bántuk meg, azóta is keressük és isszuk a borait. Ha meg kéne fejteni, hogy miért, talán azért mert egyszerűek, de mégis ott van bennük a szőlőtermő vidék, ha úgy tetszik terrior, minden szépsége és bonyolultsága. Most a Pálffy Olaszrizling 2011 volt soron, színe szalmasárga, illata virágos, itt-ott gyümölcsös aromajegyek, az első korty után megállapíthatjuk, klasszikus olaszrizling, bársonyosan krémes, csiszolt savak, tökéletes egyensúly. Lecsengése hosszan mézes, sós, mandulás. Olaszrizling etalon. Ehhez a hirtelen összeütött olaszos tésztához ittam, szárított paradicsom, olívaolaj, zöldfűszerek.  Stimmelt. Újabb Pálffy felfedezés hamarosan, néhány nap és megérkezik a félédes tramini.  








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése