Pálffy Gyula borait még a
nyaraláskor kóstoltuk, amikor Köveskálra vitt a jószerencsénk. Bevásároltunk
ezt-azt a faluvégi háznál, aztán a készlet gyorsan elfogyott. Ha jól emlékszem volt abban tramini, rozé,
pinot noir és cabernet sauvignon. Ültünk a teraszon egy másik faluban, élveztük
a Balaton-felvidék csendjét és estéjét. Beszélgetés közben pedig koptattuk a
palackokat. Úgyhogy elutazás napján újra leruccantunk és bevásároltunk. Nem
bántuk meg, azóta is keressük és isszuk a borait. Ha meg kéne fejteni, hogy
miért, talán azért mert egyszerűek, de mégis ott van bennük a szőlőtermő vidék,
ha úgy tetszik terrior, minden szépsége és bonyolultsága. Most a Pálffy
Olaszrizling 2011 volt soron, színe szalmasárga, illata virágos, itt-ott
gyümölcsös aromajegyek, az első korty után megállapíthatjuk, klasszikus
olaszrizling, bársonyosan krémes, csiszolt savak, tökéletes egyensúly.
Lecsengése hosszan mézes, sós, mandulás. Olaszrizling etalon. Ehhez a hirtelen
összeütött olaszos tésztához ittam, szárított paradicsom, olívaolaj,
zöldfűszerek. Stimmelt. Újabb Pálffy
felfedezés hamarosan, néhány nap és megérkezik a félédes tramini.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése