Az első emelet adta a helyszínt a
Terra Hungarica-nak, ahol már - törzsvendégek lévén – némi otthonossággal
mozogtunk. Nem könnyű eldönteni, hogy mit kóstolunk, és mit hagyunk az ebek
harmincadjára. Most azokat a borokat veszem sorra, amiket nem tudtam
begyömöszölni semmiféle dobozba, de korántsem a futottak még kategóriába
tartoznak. Kezdjük Szentesi József Nadapi A-cuvée 2011, ami egy fehér
házasítás, ezerjó, zenit, zengő, rajnai rizling adja a fürtöket hozzá. Száraz,
megnyerő bor, szép savakkal. A St. Andrea Boldogságos 2011-be szürkebarátot,
olaszrizlinget, sauvignon blanc-t és viognier-t töltöttek a hordóba, egyetértek
ajánlójával, miszerint egyenes, tiszta beszéd.Kaló Imre standjánál kicsit
elbizonytalanodtam, aztán még jobban. Utólag lelkes bloggerek serege dicsérete,
kisebb osztaga árnyalt megközelítésekkel értékelte az ott kínált Leányka
2012-es, Leányka 2007-es és a Szürkebarát 2007-es évjáratot. Mi óvatos
suttogással beszéltünk róluk, most itt legyen elég ennyi. Azzal a beismeréssel,
hogy tavaly ugyanitt felhőtlen rajongással fogadtuk vörös borait. A lányok
szuperlatívuszokban beszéltek Szecskő Tamás a Julianna 2008-as és a Chardonnay
2011-es palackjainak tartalmáról. Én hiszek a lányoknak. Pláne úgy, hogy én is
megkóstoltam a borokat.
2012. november 29., csütörtök
2012. november 28., szerda
Hajózás a hullámzó vizeken
Azért elég hullámzó volt a tenger
a Terra Hungarica összes termében. Még úgyis, ha az ember igyekezett
érvényesíteni az arisztotelészi elvet, miszerint a helyes mértékben rejlik a
világ rendje. Az Orsolya Pince Zweigelt 2011-ese nagyon ízlett, hozta mindazt, amit
hoznia kellett, merthogy nekünk ők a kedvenceink közé tartoznak, s nem lett
volna szép dolog, ha csalódás ér minket. Ilyen velük kapcsolatban még nem volt.
Nagyon soknak gondolom ezt. A Pósta Borház Cabernet Franc 2009-ese volt az új
felfedezés a társaságnak, kétségtelenül rokonszenves bor, kedves, bársonyos,
úgyhogy könnyen leveszi a lábáról a gyanútlan kóstolgatót. Még egy próbára
azért szükség van a felhőtlen rátaláláshoz. A St.Andrea Hangács Bikavér 2009 a Pannon bormustra
csúcsbora, úgyhogy kár lamentálni, de nekem ott és akkor, valahogy nem ízlett.
Pedig feltétlen híve vagyok boraiknak. Ebből következően készséggel elismerem,
hogy a hiba bennem volt. Ahogy a Ráspi merlot sem maradt meg az emlékezetemben,
pedig Resveratrol 2009 –et meglehetősen magasan jegyzik és adják. Kész égés, de
tényleg így történt. Losonci Bálint Pinot Noir 2011-ese jólesett, tetszett, de
bevallom, vele is elfogult vagyok egy cseppet. Az idei borszemle legjobb
vörösének, ha már és egyáltalán, Franz Weninger Dürrau 2009-esét gondolom.
Különleges, izgalmas és cizellált kékfrankos, egyébként nem vagyok oda a
burgerlandi, legalábbis azokért, amiket kóstoltam. Az egész mulatságot a
narancsbor jegyében szervezték. Ez valami olyasmit jelent, hogy a fehéreket
hosszabb ideig héjon érlelik, meg mindenféle. Egyet kóstoltam, de a többit nem.
2012. november 26., hétfő
Egy kisebb galaxis határán
Második beszámoló a TerraHungarica-ról. Egy kisebb borgalaxis, Somló nagymesterénél a 2011-es évjárat
asztalra rakott borait vettük sorra, olaszrizlinget, hárslevelűt, furmintot.
Takács Lajossal beszéltünk az idei szüretről is, szkeptikusan nyilatkozott a
kilátásokról, de nála soha nem lehet tudni. A Hollóvár tizenegyeseiből mindegyik
ízlett, talán az olasz fiatalosabb volt még a szokottnál, viszont a hárs nagyon
rendben, a furmint meg kiváló. Mindazt megtaláltuk benne, amit szeretünk a
boraiban, izgalmas ízek, ásványosság, édes-sós kesernye a testes kortyokban,
hosszú lecsengéssel. Mire odaértem a Somlói Apátsági Pincéhez, már meglehetősen
sokan csoportosultak Balogh Zoltán körül. A lányok és Attila máshol
forgolódtak, de aztán Attila is magányos üstökösként száguldott tovább kedvenc
vörösei felé. A SAP tényleg jó borokat készít, behízelgő olaszrizlinget,
hárslevelűt és traminit kóstoltam a 2011-es kínálatból, nem volt panasz rájuk.
Simán venni kéne belőlük egy-egy palackkal, de félő, ennyivel nem érné be az
ember. A Kreinbacher borászatnál Öreg Tőkék Bora 2009, furmint, hárslevelű,
olaszrizling házasítása, lendületesen jó bor, Somló minden jellegzetességével. Aduászuk a Syrah 2009, különlegesen fűszeres, gyümölcsös,
izgalmas bor. Nekem még kéne egy-két korty, hogy olyan lelkes legyek, mint a barátaim.
Somlóról már több borásztól több bort kóstoltam, feltétlen híve vagyok a
borvidéknek. Szeretem az ott készült borokat, ideje a helyszínen felfedezni. Már
csak rajtunk múlik.
Címkék:
Balogh Zoltán,
furmint,
hárslevelű,
Kreinbacher,
olaszrizling,
Öreg Tőkék Bora 2009,
Somló,
Somlói Apátsági Pince,
Syrah 2009,
Takács Lajos,
tramini
2012. november 20., kedd
„Tokaj szőlővesszején nektárt csepegtettél”
Na, jó! Magyarázatul a címre, aztán
most tényleg beleszerelmesedtem Tokajba! Talán így érthetőbb a lelkesedés. Ehhez
kellett a mostani Terra Hungarica, meg egy-két a hegyaljai borász, akiket eddig
is ismertem, még borukat is kóstoltam, de most itt állt össze bennem a tokaji
világegyetem. Szóval, a Nobilisnél indult a Tokaj-expressz, itt is a tizenegyesek
mentek. Sorrendben, Bárdos Sarolta a Birtokborral kezdte a kínálást, utána a
Barakonyi Hárs, majd a Susogó Furmint, aztán zárásként a 2008-as 5 puttonyos
aszú. A birtokbor most 100 százalék furmintból készült, egyébként meg mindegyik
bor nagyon kimunkált, csiszolt savak, érződik belőlük, hogy sajátosan
harmonikusak, letisztultak. Hozzák a fajtát, hozzáértőbbek szerint a dűlőt is. Nekem nagyon bejött mindegyik, úgyhogy szépen
indult a kóstoló őrjárat, szinte féltem a folytatástól, nehogy belefussak
valami kevésbé jóba. Hogy így történt-e vagy sem, az még kiderül egy későbbi
beszámolómból, most még mindig Tokaj. Balassa István Furmint 2009-ese
helyreállította bennem a világ rendjét. Férfiasan ásványos, komoly testtel, de
mégis barátságos korttyal, különleges zamatokkal. A sokféle fajta bor kóstolásával
járó főbekólintás után kivezetett a napsütötte rétre, ahol mély levegővétellel szebb
világot láttam magam előtt. Olyannyira, hogy a Bott Pince Csontos 2011, csak
még inkább helyére tette a megbillent világot, palás dűlőből igen furmintos
bor, a fajta és Tokaj minden jó tulajdonságával. Nincs mese, Tokajt szeretni
kell. A szerelemhez egy pillantás is elég, de néha hosszabb út is vezethet oda.
2012. november 16., péntek
Benne virít az egész Kikelet
A legszűkebb családban csak én
kedvelem a halat, van, aki nem rajong érte, viszont, ha kérem, elkészíti nekem.
Lucky man! Természetesen, nem csak ezért. Szóval, ismét lazac, hirtelen, fűszeres
vajon megsütve, korianderrel, fokhagymás snidlinggel meghintve, mindenkit
megnyugtatok, a sót sem felejtettük el. Hozzá a kertből édeskömény, amitől
mindketten el vagyunk ragadtatva. Joggal, mert ebben a formájában is,
olívaolajon enyhén megpárolva, kitűnő köretnek bizonyult a halhoz. Az
édeskömény, ahogy írják, a mediterrán vidékről származik, és már az ókorban
ismerték és használták. Az idén vetettük először, ugyan voltak aggodalomra okot
adó periódusok, de bejött a dolog, úgyhogy folytatása következik. Mindenesetre
feladta a leckét, vajon milyen bor illene leginkább hozzá. A választás a tokaji
Kikelet Hárslevelű 2009-re esett, aki kóstolta annak nincs mit mondani.
Egyébként meg, ha költőien kívánnék szólni, akkor napfényes korty, vibráló
sugarakkal, különösen megnyerő. Izgalmas hullámzás az ízben, édes-sós,
egzotikus és aszalt gyümölcsök, finom kesernye, igen csak ott van a topon. A
halhoz is remek!
2012. november 15., csütörtök
A rejtélyes tramini brokkolis lepényhez
A rejtély a szőlőfajta származási
helyére vonatkozik, nem a borválasztásra. A csörnyeföldi Bussay borok egyikében
sem csalódtam, egyedül a pinot noir-ja tűnt nyersebbnek, de tekintettel fiatal
korára, egy másik palack a pincepolcra került. A brokkoli nagy kedvenc a
családi étlapon, úgyhogy miután terem is bőven, sokféle formában kap helyet az
asztalon. Egyik este a jól ismert lepényest készítettük el, amikor is a
zöldséget gőzben megpároljuk, a tejszínbe tojás, reszelt sajt kerül, pépesítjük
az egészet, ízlés szerint fűszerezzük, ez esetben sóval, borssal, kakukkfűvel.
Mindezt elsimítjuk a tésztaalapon, és közepes lángon 30-40 perc alatt
megsütjük. Paradicsommal ehetjük, de igazából körtével kiváló. Na, ehhez aztán
lágyabb bor passzolna, így esett a választás Bussay László Tramini 2010-sére.
Persze, hogy nem bántuk meg, sőt. A zalai borász, mint ahogy fentebb írtam,
megbízható kedvencünk. Traminije világosból közelít a mélyebb sárgához,
egzotikus illatokkal kínálja magát, krémesen lágy, jól iható bor, intenzív,
hosszú, egy kis játékossággal, de erejét gyengének nem mondanám A lexikon
szerint a szőlőfajta nevét a dél-tiroli Tramin községről kaphatta, de a akár
francia eredetű is lehet, vagy egyes vélemények szerint észak-görögországi.
Származása tényleg titokzatos, mint az is, hogy én miért kedvelem egyre jobban.
2012. november 14., szerda
Kiindulási pontként maradtunk a kályhánál
Még mindig rukkola. Nincs mese,
frissen kell enni, eltenni nemigen lehet. Most pedig rengeteg van belőle.
Feleségem tövestől szedett fel néhányat a kertben, cserépbe ültette. Meglátjuk,
mire mennek a teraszon. A vacsorához szórtunk egy marék rukkolát, meglocsoltuk
olívaolajjal, citrom is cseppent rá, így került rá a vékonyra vágott füstölt,
házi sonka. Katalán bagett járt hozzá, és ha már a rukkola zöld, akkor zöldveltelini
dukál hozzá, de a jobbikból. A túlparti Komáromban vettük, a jó emlékezetű
Bottékában, eddig a pincében várt a sorára. Nem árulok zsákbamacskát, szép bor,
jó struktúrával, persze, izgalmakkal is, úgymond csiszolt savakkal. Bott
Frigyes Zöldveltelini 2009-es boráról van szó, ami a hozzáértők szerint az
osztrákoknak nemzetközi sikereket hozó trendet mutatja. Ebben nincs
tapasztalatom, Egon Schiele szülővárosában ittam egy jó zöldveltelinit, de a
velem Passautól Rajkáig bicikliző barátom takarékossága engem is legyőzött, nem
volt visszakóstolás. Teszem hozzá, Wachau-n meg csak úgy áttekertünk, édes
Istenem, mondom a mai boros eszemmel.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)