Második beszámoló a TerraHungarica-ról. Egy kisebb borgalaxis, Somló nagymesterénél a 2011-es évjárat
asztalra rakott borait vettük sorra, olaszrizlinget, hárslevelűt, furmintot.
Takács Lajossal beszéltünk az idei szüretről is, szkeptikusan nyilatkozott a
kilátásokról, de nála soha nem lehet tudni. A Hollóvár tizenegyeseiből mindegyik
ízlett, talán az olasz fiatalosabb volt még a szokottnál, viszont a hárs nagyon
rendben, a furmint meg kiváló. Mindazt megtaláltuk benne, amit szeretünk a
boraiban, izgalmas ízek, ásványosság, édes-sós kesernye a testes kortyokban,
hosszú lecsengéssel. Mire odaértem a Somlói Apátsági Pincéhez, már meglehetősen
sokan csoportosultak Balogh Zoltán körül. A lányok és Attila máshol
forgolódtak, de aztán Attila is magányos üstökösként száguldott tovább kedvenc
vörösei felé. A SAP tényleg jó borokat készít, behízelgő olaszrizlinget,
hárslevelűt és traminit kóstoltam a 2011-es kínálatból, nem volt panasz rájuk.
Simán venni kéne belőlük egy-egy palackkal, de félő, ennyivel nem érné be az
ember. A Kreinbacher borászatnál Öreg Tőkék Bora 2009, furmint, hárslevelű,
olaszrizling házasítása, lendületesen jó bor, Somló minden jellegzetességével. Aduászuk a Syrah 2009, különlegesen fűszeres, gyümölcsös,
izgalmas bor. Nekem még kéne egy-két korty, hogy olyan lelkes legyek, mint a barátaim.
Somlóról már több borásztól több bort kóstoltam, feltétlen híve vagyok a
borvidéknek. Szeretem az ott készült borokat, ideje a helyszínen felfedezni. Már
csak rajtunk múlik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése