„Az erősebb lét közelében”,
például az őszi földmunkák közben nem ritka, hogy falun az egyszerűbb, de az
energiaadó kosztot preferálták. Ennek szép hagyománya a krumpliból készült
kása, aminek alapanyaga azért a háztájiban is megterem, ha van kedve az
embernek bajmolódni, merthogy fene kényes, sokat kell küszködni a
krumplibogarakkal. No, ez mindegy is, a
lényeg, hogy a jó kásához, jó minőségű burgonya szükségeltetik, és az sem
mellőzhető, hogy az udvarban, a nem túl eszes, de annál hangosabb kacsanép
pusztítsa az öreg szederfa lehullott termését. Megfőzi az ember sós vízben az
apróra vágott krumplit, aztán liszttel „betöri”, így szól Margit néni receptje.
Ropogósra pirítja kicsinyest az alját, megöntözi kanálnyi kacsazsírral, apróra sütött
pörcökkel, és egy kis kacsamáj darabot is odatesz a kásahegy tetejére. Nem
ártalmas hozzá házi savanyúság. Mindehhez a finomsághoz visszakóstolás címén,
egy korábbi posztban említett magasba emelt, Wenninger Válogatás 2008-at
állítottam az asztalra. Mert közben kinyomoztam, hogy kékfrankos, syrah, pinot
noir házasítás az egy másik hiper standardja, nagyon baráti áron, mint
kiderült. Megvolt az akkor tapasztalt gyümölcsösség, az ott érzett tanninos fanyarság, ízlett, jólesett, de nálam egy picit a
sziklamászókkal közösen megállapított hóhatár alá került. Régóta tudom, hogy a borkóstolást a minőségen
kívül erősen befolyásolja az étek, a hangulat, a társaság, úgyhogy lehet, nem
volt jó a diszpozíció. Egyébként a lányoknak nem ízlett, mi ezen a barátommal
csodálkoztunk, vonogattuk a vállunkat, aztán megittuk a maradékot. Azért az
mégsem járja, hogy ilyen bor kárba vesszen!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése