Egy szó, mint száz, egy másik
hiperben lecsaptam a leárazott lazacra. Az északi országból származó jószágnak
aznap jár le a szavatossági ideje, úgyhogy a vacsoratervek az ötvenszázalékos
kedvezménnyel kipipálva. A kertből jócskán szedtünk rukkolát, ami a csekélyebb
őszi esőtől is úgy megindult, mintha most lenne szezonja, de nincs ez másként a
korianderrel sem. Pedig, a rukkolának tudnia kéne, hogy ő bizony szárazságtűrő,
de idén úgy látszott, azért mindennek van határa. A konyhában nem vacakoltunk
sokat, vajon hirtelen átsütöttük a haltörzset, só, citrom, apróra vágott
petrezselyemmel megszórva, meg még kockányi vaj a tetejére. Mindez a friss
rukkolából készült salátaágyra került, amit meglocsoltunk görög olívaolajjal, néhány csepp
balzsamecettel. A rukkola magyarul annyit tesz, hogy borsmustár, nekünk
mindenhez bevált, ezért van aztán néhány sor belőle a kertben. A lazac finom
volt a rukkolával, s hozzá a Figula Pincészet zászlóshajója, a Szilénusz Cuvée
2007. Nem sok vacillálni valóm volt, mert éppen hogy – ritka alkalomként - ez
volt az egyetlen otthoni fehér. Vakaróztam is, hogy tán „vastag” lesz a bor a
halhoz, de szerencsére, mégsem. Aki kicsit konyít a dologhoz, az tudja, ez
bizony kitűnő bor Balatonfüred-Csopak vidékéről. A birtokot hívatott bemutatni
az olaszrizling, szürkebarát, chardonnay és semillon házasítás. Sikerrel, mert
számtalan díjat nyert bor külföldön is. Virágos illat, testes, krémes korty, egzotikusan
gyümölcsös íz, jó tartás, szépen cizellált bor, illett a lazachoz is. Olyan bor
ez, amire jó visszagondolni, sok minden eszébe jut az embernek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése