2012. november 12., hétfő

Kétféle Márton napi újbor



Az idei szüreten először hagytuk, hogy a darált szőlőből lecsurogjon a hordóba a mustlé, aztán jó egy nap után kezdődött el a préselés. A hűvösebb idő is kedvezett ennek a megoldásnak, úgyhogy kettő hordó telt meg, egyikből és másikból is. Kiforrták magukat, kukoricacsuhéba – mint a régi öregek – csavarta sógorom a dugókat, amiket Márton napon óvatosan kiütögettük, hogy megkóstoljuk a még picit pezsgő nedűket. Magyarul, búcsú napján, mert errefelé Márton napra esik az, így a püspöki látogatással egybekötött mise után, tisztességgel megtartottuk az újbor ünnepét is. Úgy, ahogy az Márton napkor dukál. A termés mennyiségileg közepes volt, de jó minőségű, hála a gondos metszésnek, és a még gondosabb foglalatosságnak a szőlővel. Gyümölcsösebbnek tűnt a színlé, míg a préseltnek még igazodnia kell, de azzal sincs baj. Mindegyikből vittünk az ebédhez, ami Margit néninek köszönhetően, a gasztronómia olimposzi magasságait ostromolta. Csirkeaprólék leves sok zöldséggel, orsótésztával, sült kacsa (jobban szeretjük, mint a libát) rizzsel, párolt káposztával. A süteményekről nem szólunk, azokat most a fantázia birodalmába utaljuk. Nem meglepő, ha fogyott hozzá az újbor, ami reményteli bort ígér megint, mint ahogy a kvaterkázás közbeni terveket is átlengette valami sejtelmes bizakodás. Az idő múlásával egyre inkább, ami talán összefüggésbe hozható a bor fogyásával is. Sógorom ismét megállapította, miszerint a római pápa sem evett jobb ebédet. Ezzel nem vitatkoztunk, de őszintén reméltük, hogy Őszentsége legalább ilyen menüből választhatott.    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése