2012. november 15., csütörtök

A rejtélyes tramini brokkolis lepényhez



A rejtély a szőlőfajta származási helyére vonatkozik, nem a borválasztásra. A csörnyeföldi Bussay borok egyikében sem csalódtam, egyedül a pinot noir-ja tűnt nyersebbnek, de tekintettel fiatal korára, egy másik palack a pincepolcra került. A brokkoli nagy kedvenc a családi étlapon, úgyhogy miután terem is bőven, sokféle formában kap helyet az asztalon. Egyik este a jól ismert lepényest készítettük el, amikor is a zöldséget gőzben megpároljuk, a tejszínbe tojás, reszelt sajt kerül, pépesítjük az egészet, ízlés szerint fűszerezzük, ez esetben sóval, borssal, kakukkfűvel. Mindezt elsimítjuk a tésztaalapon, és közepes lángon 30-40 perc alatt megsütjük. Paradicsommal ehetjük, de igazából körtével kiváló. Na, ehhez aztán lágyabb bor passzolna, így esett a választás Bussay László Tramini 2010-sére. Persze, hogy nem bántuk meg, sőt. A zalai borász, mint ahogy fentebb írtam, megbízható kedvencünk. Traminije világosból közelít a mélyebb sárgához, egzotikus illatokkal kínálja magát, krémesen lágy, jól iható bor, intenzív, hosszú, egy kis játékossággal, de erejét gyengének nem mondanám A lexikon szerint a szőlőfajta nevét a dél-tiroli Tramin községről kaphatta, de a akár francia eredetű is lehet, vagy egyes vélemények szerint észak-görögországi. Származása tényleg titokzatos, mint az is, hogy én miért kedvelem egyre jobban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése