Az ember néha nem szeretne ebédre
krumplis tésztát enni, holott lepirítva, reszelt sajttal bőven megszórva
mennyei eledel. Nos, akkor körbenéz a konyhaszekrényben, hűtőben, a teraszon
szemrevételezi a cserepes fűszernövényeket. A bágyadt napsütés és a megtalált
nyersanyagok Itália felé terelik enervált gondolatait. Egy biztos, Szászi Endre
Szent György-hegyi Olaszrizling 2011-ese lesz az ebédhez a badacsonyi
borvidékről. Barátommal egyszer meglátogattuk a boltját a hegyen, szelíden, de
kitartóan kóstolgattuk a remek kínálatot, kiválogattuk vásárlásra a nekünk
tetsző palackokat a hátizsákokba, aztán a nyári melegben lefele bandukolva
megváltottuk a világot, utána pedig jólesően elfogyasztottunk egy túróscsúszát
harcsapaprikással. Szóval, találtam kagylókonzervet, kezembe akadt a háromszínű
trottole zacskója, az aszalt paradicsom fűszeres olajban. Ezt még az
észak-komáromi Bottékában (Bott Frigyes) vettük, sajnos, azóta bezárt, úgy tűnik odaát nem
volt igény egy kiváló bor- és delikát boltra. Nagy kár, mert kiváló
választékkal rendelkezett. Vissza a konyhába! Az eddigiekből könnyen
kitalálható, kagylós tészta lett az ebéd, aszalt paradicsom is keveredett bele,
megöntözve olívaolajjal, apróra vágott fokhagymás snidlinggel, zöld korianderrel
meghintve, egy-két tekerés fekete borssal. Szászi bora nekem ízlett hozzá,
érződik belőle Badacsony ásványos íze, melegsége, illatában „zöldes”,
megbízható savakkal, a számomra kedves, hosszan kesernyés lecsengéssel. Én úgy gondolom, soha rosszabb olaszrizlinget.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése