2012. október 20., szombat

A konyhába is beszökött az ősz


Felástuk répáért, zöldségért a kertet, szép lett mind a kettő, a paszternákot még hagytuk, hadd erősödjenek. Én ettől kezdve gyúrni kezdek, mert ha nem lesz elég puha a föld, akkor a tavalyi rémálom éled újjá, miszerint ásónyéltörés fenyegetett a megtermett zöldségféle felszedésekor. Teszem hozzá, még így is megérte, mert remekül pótolta a tavaly meglehetősen satnya zöldségtermést. Nem szólva arról, hogy a J.O. sztárszakács receptje szerint elkészített paszternákpüré nekünk is nagyon bevált a ropogósra sütött véres hurka mellé. De ne szaladjunk ennyire előre, mert a komoly fizikai munka mellett, mint a répa és zöldség felszedése, jutott más finomságok begyűjtésére is, így aztán az esti előétel tempura lett, fodros kellevél, brokkoli, meg a fene tudja mi minden. Maradjunk annyiban, nagy sikert aratott a vendégek körében is. Ezután tortilla következett, az előzetesen gyengéden bepácolt csirkemellel, jégsalátával, paradicsommal, hagymával. Természetesen, a fokhagymás, fűszeres öntet sem maradhatott ki az ügyesen összehajtogatott kukoricalepényből. Ehhez ittuk Bakó Ambrus 2011-es olaszrizlingjét Badacsonyból, s szerényen arra gondoltunk, ez az élet, a maga gyönyörűségében. Szóval, a bor mindannyiunk szerint passzolt a menühöz, de ki bánja, ha nem, finom volt. Azt mondják ez a bor kevésbé fajtajelleges, kétségtelen, nem iskolás változata az olaszrizlingnek. Nekem a színe aranysárga, melegen csillogó, egyszerre édes és sós, értelemszerűen bazaltos, telt, de a savak sem hiányoznak, lecsengése szépen elnyúlik, érzelmes gondolatokat indít el az emberben. Például, feltétlenül venni kéne még egy palackkal!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése