A Látóhegyről messzire látni,
egészen a messzi dombok hajlatában a szentmiklósi szőlőültetvényekig, ahol
elképesztő mennyiségben, de visszafogottabb palackszámmal is „termelik” a bort a
különböző pincészetek. Itt, a feleségem családjának dűlőjében mindenki
gazdabort készít, verejtékes munkával, legalább százéves recept szerint, attól
eltérni nemigen lehet. Öreg tőkéken viszonylag sok fürt szőlő, van abban minden
fajta, de szerencsére Márton gazda gondosságának, a megöröklött
tapasztalatoknak, a 2010-es ház bora, a korábbi egyenletes évjáratokhoz képest
is kiemelkedőre sikeredett. Szerény részem nekem is van a metszésben, meg a
szüretben. Hordóban forrta ki magát, aztán újholdkor fejtették át tartályba.
Határozottan gyümölcsös illatok és ízek, a savakkal sem kell szégyenkezni, az
alkohol is arányos, szóval, kellemes vele a poharazgatás. Nem szólva arról,
hogy fröccsnek sem utolsó. Megéheztem, gyors vacsorának kibontottam egy
tonhalkonzervet, kiborítottam a tányérra, köré egy kis fekete olívabogyót
szórtam, néhány olívaolajban ázott, aszalt paradicsommal. Megöntöztem plusz
olívaolajjal, só, bors, meghintettem a teraszról apróra vágott fokhagymás
snidlinggel, téptem rá bazsalikomot. Friss katalán bagettel mennyeinek tűnt.
Hozzá a Látóhegyi Messzelátó 2010 három hajtással. Végül is a dolgok nagyon
egyszerűek, csak érezz rá, haver.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése