Már az elején eláruljuk, hogy a szűz(pecsenye)
dunántúli illetőségű, a szürkebarát pedig mátrai származék. Mi következik
ebből? Gyakorlatilag semmi, de a terített asztalon mégis egymásra találtak.
Felénk a szűzpecsenye inkább tüske névre hallgat, és hideg téli reggeleken, ha
már ott tart a dolog, kiemelten megbecsült helye van a sonkák, szalonnák, húsok
között a tőkén. Persze, mindenekelőtt fölszuratik, hogy kora délután kolbászhús
dagassza, és hártyavékony fátyol terüljön rá. Aztán hosszú időt tölt el a
mélyhűtőben, hogy méltó alkalom adódjon elfogyasztására. Melegen-hidegen enni
secko jedno, mert mindkét állapotában meglehetős. Ez a tüske azonban
szabályerősítő volt, mivel kivételként egészben megőriztetett. Aztán piros
zománcos tepsiben sok zsírban, szalonnával bőven beborítva,
fokhagymagerezdekkel, rozmaringszálakkal, egy-két póréhagyma darabbal süljön,
párolódjon, piruljon. Hozzá főtt a kertből a cékla, aminek karikáit
balzsamecettel ízesítettük. Ehhez ittuk a szürkebarátot, Szecskő Tamás 2009-es
borát Ördöngős-tetőről. Kevésbé kikupálódott, nem borissza koromban ez a fajta
Badacsonyt jelentette, ami ráadásul csakis magyarfajta lehet. Na, erre varrjunk
most gombot! Merthogy a pinot gris-t sok helyen készítik a világban, de nekem
most is csak hazai bor a szürkebarát. Bussay, Szászi, így hirtelen ez jut
eszembe az emlékezetesebbek közül a Szecskő-féle mellé, ami ízgazdag és
összetett bor. Nem azér', de szerintem ásványos, telten krémes kortyokkal, hosszan
lecsengő zamatossággal, arányos savakkal. Egy szó, mint száz, nehéz eltenni a
palackot másnapra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése